Éterické oleje při masáži

29.01.2016 11:06

Při našich masážích využíváme přírodní éterické oleje, což jsou vonné látky, které se získávají destilací, extrakcí a lisováním květů, plodů, listů a kořenů rostlin. Neobsahují mastné složky, nýbrž naopak, jsou to látky těkavé povahy. Jsou citlivé na světlo a vzduch a proto se uchovávají v dobře uzavíratelných obalech z tmavého skla. Nikdy je nelze nahradit syntetickými přípravky, jelikož přírodní éterické oleje mají složité biochemické složení. Nejznámějším a nejpoužívanějším způsobem aplikace éterického ojele je inhalace z aromalampy, kdy se silice odpařují pomocí zahřívání ze svíčky. Kromě inhalace je také možnost využití oleje při koupelích, masážích nebo k přípravě aromaterapeutické kosmetiky. Jelikož se ale jedná o vysoce koncentrované látky, tak jej pro tyto účely ředíme ještě rostlinnými oleji. Abychom zvyšovali účinek masáže, můžeme Vám přichystat masáž za doprovodu éterického oleje, který vmícháme do masážního oleje a zároveň necháme jeho silice uvolňovat v aromalampě. Můžete si vybrat z různých druhů olejů, kde každý z nich má jiné účinky.

Bazalka - jedná se o výborné nervové tonikum, je účinná při nervozitě, úzkosti a bolestech hlavy, napomáhá koncentraci, vhodná při nevolnostech a žaludečních potížích. Nepoužívat v těhotenství!

Bergamot - je antiseptický, podporuje trávení, hojení, posiluje nervy, zlepšuje dýchání, tlumí horečku.

Borovice - je antiseptická, dezinfikuje a čistí vzduch, pomáhá při nachlazení, rýmě, je vhodná do koupele při svalové únavě.

Cedrové dřevo - je antiseptické, vhodné při rýmě, bronchitidě, posiluje dýchání, uklidňuje a harmonizuje psychiku, působí jako repelent. Nepoužívat v těhotenství!

Citron - má osvěžující účinky a je tak vhodný při psychické námaze, účinný při bolesti hlavy, infekci dýchacích cest, má antiseptické účinky, snižuje krevní tlak, povzbuzuje trávení a působí pozitivně na pleť.

Citronela - má antidepresivní, silně antivirální a repelentní účinky, podporuje koncentraci a zlepšuje náladu. Vhodná při bolestech hlavy

Eukalyptus - jeden z nejúčinnějších olejů při všech dýchacích obtížích, napomáhá hojení ran, má příznivé účinky na migrénu, patří k základním esencím v aromaterapii.

Grep - je antidepresivní, má osvěžující účinky, dezinfikuje vzduch, vhodný na masáže a do koupelí.

Kardamon - vhodný při vyčerpání, bolestech hlavy, podporuje trávení, žaludeční činnost, pomáhá při nechutenství, antiseptikum.

Klementinka - svěží vůně podobná mandarince, velmi oblíbená u dětí, uvolňuje napětí, vhodná proti migrénám.

Lemongrass - povzbuzuje při dlouhodobém zatížení, napomáhá koncentraci, příznivé účinky při léčení výronů, otoků a pohmožděnin.

Levandule - je nejpoužívanější silice, na kůži se může použít neředěná, uklidňuje, vhodná při nespavosti, bolestech hlavy, migréně, chřipce, dýchacích obtížích, má výrazné hojivé účinky.

Majoránka - zklidňuje nervy, tlumí bolesti hlavy, pomáhá při nachlazení, astmatu, dýchacích obtížích, snižuje krevní tlak.

Mandarinka - osvěžuje, výborný psychický stimulant, vhodná vůně pro děti, uvolňuje napětí, je vhodná do koupelového a masážního oleje.

Tea Tree - silně antiseptický, používá se k ošetření ran, popálenin, akné, ekzémů, zánětů a poranění v dutině ústní, krvácení dásní, štípnutí hmyzem, jedná se o nejpoužívanější přírodní tonikum.